Thursday, March 24, 2011

S.E.P.U.L.U.H

pertama kali menjejakkan kaki di bumi Dublin, terasa seperti rusa masuk kampung.amat janggal apabila melihat cara pergaulan dan pemakaian disana. terasa jauh sangat beza dengan bumi tercinta.

"anak ibu,boleh ke ni?",lengan Joey ditepuk lembut oleh ibunya. Joey tahu ibunya risau tentang hidupnya disini nanti.

"Joey ok la ibu,lagipun kat sini ramai je Malay.ibu ni macam la tak biasa hidup di negara orang",senyuman manis dihadiahkan untuk ibu tercinta.

"kalau baba ade hal luar negara,baba jenguk Joey kat sini.study betul-betul.jangan banyak main je",pesan baba

"Joey rasa tak best sebab ni first time jauh ngan USB la..", ....


***

hujung minggu pertama Joey dihabiskan dengan mentelaah di DBU Park. kelihatan ramai anak muda sedang leka membuat hal masing-masing. cuaca disitu tidak terlampau sejuk tetapi bagi yang tidak biasa,mereka mungkin sudah selesema. bangku yang diperbuat daripada kayu menarik minat Joey untuk duduk disana, kerusi tersebut diukir dengan ukiran yang begitu unik dan cantik. di tengah bahagian penyandar terdapat tulisan "Mary & Jane - best friend forever". mungkin semua bangku disini terdapat tulisan seperti itu. Joey teruja,tulisan itu disentuhnya lembut.

"how they express themselves is very unique, right?", tegur Mill yang merupakan penuntut tahun dua. seorang lelaki berbangsa Irish dan beragama Yahudi.


"yup! and indeed every human being possessed their own unique way. have a seat", pelawa Joey.


Mill merupakan jiran sebelah rumahnya disini.apa yang berbeza,disini Joey ditempatkan di rumah yang majoriti dari Malaysia , Singapura dan juga Indonesia. sementara Mill pula ditempatkan dengan semua yang berbangsa asing dan lain pertuturan asas. sedikit sebanyak situasi disini akan didapati dengan Mill, dan Mill juga tidak lokek berkongsi ilmu kerana Mill dan Joey berada dalam bidang yang sama.



"free tomorrow?",tanya Mill



"why?any interesting place?",


"just follow me tomorrow.gotta go bro",Mill terus bangun dan berjalan pergi. Joey sudah tidak sabar untuk bersiar-siar esok. buku didalam beg diambil dan Joey mula menelaah.


***


"macam mana exam?",soalan yang sama diajukan oleh USB setelah hampir beberapa tahun tidak berjumpa.dan kini mereka hanya mampu menatap wajah masing-masing melalui webcam. minggu lepas Joey dan USB telah menamatkan peperiksaan final.sudah tahun 3 mereka sekarang, syukur kerana tidak banyak cabaran dalam pembelajaran yang dihadapi oleh mereka.


"boleh la.harap-harap kekal la macam pointer sem lepas.kau?",


"medic..pening la sikit bro tapi ok la.study smart la katakan", USB ketawa terkekek-kekek


"bila nak melawat aku ni USB.lama betul tak jumpa kau. 3 tahun der,aku pun teruja dapat duk jauh dengan kau selama tu",


"kalau boleh cuti ni aku nak je melawat ko bro, tapi tak boleh la. aku kena buat projek kat sini.kau balik ke?",


"tu la,aku ingat nak balik la.rindu ibu aku dah..ingat kau pun balik.takpelah ade mase kita jumpa la deh.rindu ko mung jugok!",


"ingat keras lidah dah...",perli USB




***


satu pesanan ringkas diterima , "datang ke bilik Student Council.ade meeting tergempar!" . niat untuk menyambung tidur kerana kelas dibatalkan terganggu.


"owh damn!, asal aku nak tidur je mesti ade kerja..", bingkas Joey bangun dari pembaringan


sampai sahaja di bilik tersebut,Joey mendapati ruangan masuk ke bilik dipenuhi dengan kasut. "ramai jugak orang ni.tergempar jugak la kalau macam ni", Joey terus menolak pintu..


"pommmmm!",


"Ya Allah!", Joey terkejut mendengar letupan hampir dengan telinganya.


serentak nyanyian lagu Happy Birthday dinyanyikan. sepanjang hidup Joey,dia dan keluarga tidak pernah menyanyikan lagu tersebut dan membuat birthday party, jika ada pun,hanyalah kenduri kesyukuran.


"maaf la Joey,mereka yang rancang", ujar Safiyya


"ni la mesyuarat tergempar awak ye...",bisik Joey. lalu dihadiahkan Safiyya senyuman sinis.


"for you honey, happy birthday", dihulurkan kotak hadiah berwarna zamrud dari Susan.


"thanks babe!",dihulurkan hadiah tersebut kepada Safiyya untuk dipegang. Safiyya meletakkan hadiah tersebut diatas meja yang dipenuhi dengan hadiah. Joey terkesima!


"Izzah! USB!",detik hati Joey. pantas jari jemarinya menaip nombor telefon.


"Assalamualaikum...",


"Wslm, Izzah!. Joey ni..", ucap Joey apabila panggilan telefon dijawab


"Joey!! lamanya tak dengar suara...ibu ke butik.call malam ni la",


"Joey nak cakap ngn Izzah la.Akif mana?", rindu rasanya kepada Akif yang kini sudah hampir 4 tahun.


"babah..bila nak balik..Akif rindu", suara si kecil membuatkan Joey sebak. matanya bergenang dengan air mata, lantas manik-manik halus menitik. 


"petahnya anak babah..nanti babah balik ye.jangan nakal-nakal tau.nanti babah beli toys nak?",


"tak nak..wan dah belikan banyak mainan..banyak..Akif nak babah je",


"ye sayang,nanti babah balik.bagi kat umi.babah nak cakap ngan umi",


"ok,sayang babah.muah",


"sayang Akif jugak..muahh!",


"are you ok Joey? sedih je suara",


"ok je.rindu Akif je kot.last balik hari tu dia tak sepetah ni. Izzah macam mana sekarang?",


"sekarang Izzah study then ambik part time kat butik.",


"ok la kalau macam tu.sampaikan salam kat ibu ye.nanti Joey call lagi",


"ok Joey jaga diri...",

"Izzah....",


"ye Joey.ade ape?",


"semoga hidupmu diberkati dan dilimpahkan dengan rahmat dan hidayah", talian dimatikan.


***


"sampai jugak aku kat Ann Arbor ni..tang mana Umich ni", dia terus keluar dari rumah persinggahan untuk mencari USB. pencariannya tidak sukar dengan pertolongan dari Mill yang sudah biasa dengan Amerika Syarikat.


"do you know someone named USB?",tanya Mill kepada salah seorang penuntut perubatan di Umich.


Joey beranggapan kemungkinan dia tidak berpeluang untuk berjumpa USB kerana menurut kata USB sepanjang tempoh cuti dia akan sibuk dengan projek.


"USB? i know him. he is one of the medical students here. now he is on leave, he worked in the cafe end of this street.", ujarnya.


"kerja?", Joey merasakan itu sangat pelik. USB tidak pernah menceritakan apepun. Mill dan Joey terus berjalan ke kafe yang tidak jauh dari situ.


kelihatan dari jauh USB sedang menyapu sampah di hadapan kafe tersebut. selepas siap,dia mengelap cermin kafe yang berwarna hitam berkilat. Joey tertanya-tanya kenapa USB bekerja dan kenapa USB menipu Joey.


"go and see him. i know you've been wanting to see him", ditepuk bahu Joey. lali Joey bangun dan melintas jalan untuk berjumpa USB.


"USB...", lalu USB berpaling. apabila dia melihat Joey dia terus memalingkan mukanya.


"kenape kerja?kenape tipu aku?apa lagi kau rahsia?",


USB memalingkan mukanya dan melihat Joey. USB menunduk..air mata Joey bergenang lagi,dia tahu USB tidak pernah membuat kerja-kerja yang sebegini. dan menurut pelajar tadi USB bekerja di beberapa tempat.


"kau tak cukup duit kan?sebab tu kau tak balik Malaysia", tanya Joey


"waktu kerja aku lagi 10 minit habis.kau tunggu aku", USB masuk ke dalam kafe meneruskan kerjanya.


***


"3 tahun dan aku tak balik Malaysia Joey. tapi takpe,parents aku datang sini jenguk aku. parents aku dah tak tanggung aku, diorang nak aku berdikari. walaupun mereka mampu biaya aku sampai aku habis belajar, mereka taknak. mereka nak aku hargai setiap sen duit yang akan aku gunakan untuk study. mula-mula penat jugak la..",


"sampai hati kau tak bagitahu aku",


"aku taknak kau tolong aku la nanti..kalau kau tolong aku,mungkin muscle aku tak naik macam ni", sambil menunjukkan muscle lengannya.


"ahh poyo lah kau..",


dalam diam Joey kagum dengan sahabat baiknya. USB dilahirkan dalam keluarga yang cukup sempurna dari semua segi. tapi kerana pemikiran jauh yang diaplikasikan oleh parents USB, dia tidak terlalu leka dan bersenang lenang diatas kekayaannya.


"aku dah 3 hari kat sini....aku ingat malas balik Malaysia lagi la...",


"stay la seminggu lagi kat sini..",pujuk USB


"aku mintak kerja tempat kau sepanjang cuti ni boleh?",


"betul ni?!", USB terkejut.


"ye la..betul la.tapi gaji aku kau kena ambik..aku ikhlas..",


"err...tengok la dulu...",


"kata adik beradik....", mereka ketawa...




"kau sakit,aku lagi sakit.kita saudara, kita satu!", kata Joey kepada USB

Wednesday, March 2, 2011

S.E.M.B.I.L.A.N

"anak ibu nak kemana ni sayang?tiap-tiap hari keluar..duduk la kat rumah,nanti dah nak fly,tinggal ibu pulak"

"ibu ni,kan malam Joey tak pernah keluar,temankan ibu je.so bagi la Joey jumpa kawan-kawan Joey masa siang ni.boleh ye ibu?"

"hemm..yelah.drive elok-elok",

"macam babanya jugak.tak lekat kat rumah",rungut ibunya.

dalam merungut Maya iaitu ibu Joey senang melihat anaknya yang ramah dengan orang ramai dan mempunyai ramai teman baik.

"sorry lambat,ape pasal Starcorner jugak la kau nak lepak USB.takde tempat lain?"

"takpe,aku dah biasa janji kau tu.selalu lambat setengah jam.sini la ok,aku mana tahu tempat lagi",ujar USB

"malam ni clubbing,nak?",ujar Choo

"clubbing?aku tak layan benda macam tu.",jelas USB.

sememangnya USB menjaga pergaulannya dan tempat yang akan dikunjunginya.berlainan dengan Joey,tetapi USB tidak jemu menasihati teman baiknya itu.

"aku...aku janji dengan ibu nak temankan dia malam la.tapi aku nak ikut..jap,aku call ibu",dia beralih tempat ke satu sudut didalam Starcorner.

"kau tak sporting la USB..susah la macam ni,bila lagi nak happy.study dah nak start",

"Choo,kau ajak aku camping ke,lepak pantai,bbq ke,mendaki ke,sure aku ikut Choo.tapi kalau club ni aku tak berapa la",

"aku bukan suruh kau minum pun,tengok Joey ok je",

"dia ni ustaz Choo..",kata Joey sambil menolak lembut bahu USB.mereka ketawa sakan.

"sebab aku bukan ustaz la aku jaga Joey,lagi ustaz boleh buat maksiat,ni pulak aku yang jahil.memang la kau tak suruh aku minum Choo,tapi setan masuk bergelek dalam hati ni yang suruh nanti.sebelum jadi ape-ape,aku tak nak la",

"yelah...Joey,ibu kau kasi ke?".

"beres..aku cakap balik lewat.tapi aku tak bagitahu la nak kemana",Joey memandang USB yang tengah menggelengkan kepala.

***

"wey Joey,minum la.tengok ape lagi,layan je.kau nak yang mana?semua aku kenal",

"bro,100plus satu",kata Joey kepada pelayan bar

"100plus???ape barang bro!",kata Choo sambil ketawa

"aku tak minum la benda tu.lagipun aku datang je,bukan nak mabuk.kau tu stop la minum,dah mabuk dah tu",

Joey melihat Choo yang didampingi beberapa orang GRO.semua bangsa ada,tunggu pilih,angkat,masuk bilik,puas dan bayar.indahnya hidup untuk orang seperti Choo.suasana didalam begitu bising,tetapi Joey terasa seperti sesuatu bergetar.

"hello,hah USB.ape hal?kau cakap kuat sikit la,aku tak dengar la.."

"hello...USB..kuat la wei",talian terputus.

"USB pun,dah tau aku datang sini nak jugak call",gumam Joey didalam hati.

tiba-tiba terasa bagaikan ada sotong kurita yang melekat dibelakangnya.terasa setiap bonjolan..Joey meremang lantas dia terus bangun dan menepis.

"kalau ye pun mabuk,jangan la macam ni cik adik oii!hish!!",

"jom..masuk bilik.malam ni diskaun..",ujar gadis yang dalam keadaan mabuk.sayang sekali,wajahnya cantik disalahguna.

"aku tak main la benda dah kena tebuk ni",

"Joey,taknak ke?",tanya Choo

"tak nak",

lalu didepan mata Joey,Choo mengangkat gadis tersebut ke bilik yang tersedia.

"Joey,kau balik sendiri.aku lambat lagi balik",

Joey melihat jam sudah hampir pukul 3 pagi.terlintas wajah ibunya yang sedang menunggu.dia terus berlalu meninggalkan tempat tersebut. ketika ke tempat parking kereta,Joey melihat seorang perempuan bersama seorang bayi yang kira-kira berumur empat bulan lebih.wajah perempuan itu menandakan bahawa dia masih lagi muda mentah.

"dik?kenapa duduk kat sini?"

"cari orang..awak pergi la",

"cari orang?siapa?saya tolong adik ye",

"jangan.saya boleh buat sendiri",lantas mata perempuan tadi segera memandang sesusuk tubuh seorang lelaki yang sedang mabuk bersama seoarang perempuan.

"u..!i tunggu u datang,u janji nak bertanggungjawab.ni anak kita",

"aku tak kenal kau la bodoh..kau buat dengan sape,tiba-tiba jadi anak aku",

"sampai hati u.ni anak u la.ikut i,parents i mesti boleh terima semua ni",

"eh tepi lah,kalau kau taknak budak t,bagi jelah kat sape-sape",badan perempuan itu ditolak,perempuan itu jatuh di atas jalan.

Joey seperti sedang melihat aksi-aksi yang selalu berlaku didalam cerita.betul kata ibu,apa yang didalam cerita tu terhasil kerana itu benda yang betul-betul terjadi.begitu juga novel..

"kalau Aziz M.Osman ada ni,mesti dia ambik mereka ni berlakon",kata hati Joey

Joey segera pergi mendapatkan perempuan itu. dia tidak sanggup melihat drama didepan matanya lagi.dek kerana kerakusan nafsu,anak yang tidak berdosa menjadi mangsa.

"dah la tu dik,meh saya hantar adik balik",lantas Joey menghulurkan tangan untuk memegang bayi tersebut,lalu perempuan itu memberikannya.

"kat mana rumah,saya hantar",

"taman mawar,tapi saya takut nak balik.awak letak la saya kat mana-mana.saya tak sedia lagi nak balik",

kereta Joey dipandu laju,dia buntu untuk mencari tempat.lantas dia terus memecut ke rumahnya.dia tidak pasti ibunya akan faham dengan tindakannya ini.tetapi baginya,itu lebih baik daripada sesuatu yang lebih buruk berlaku.

"masuklah,ni rumah saya",

"tapi..nanti...",

"jangan risau,ibu saya ada",dia pasti ibunya sudah nyenyak tidur.waktu menunjukkan pukul 4 pagi.

sedang Joey membuka pintu,dia melihat ibunya tidur di ruang tamu.tiba-tiba perasaan kasihan kepada ibunya hadir.pasti ibunya menunggunya dari tadi.kasihan ibu...tiba-tiba bayi yang dipegangnya menangis,lantas ibu bangun dan terkejut melihat Joey bersama bayi dan perempuan tersebut.

"sayang ibu..apa ni?",

"ibu,ni kawan Joey.dia takut nak balik rumah sebab...",Joey sedaya upaya ingin menerangkan.pipi Joey diusap ibu.

"ibu faham..",senyuman dihadiahkan.segera ibu mengambil bayi tersebut dari Joey.

"masuk nak,jangan malu-malu...alala sayang menangis ni ye..",ibu kelihatan sungguh tenang.

"dah makan ke ni?ibu belum makan tunggu Joey balik",

"err..belum jugak ibu.takpe,ibu duduk dulu..awak pun duduk dulu,saya panaskan lauk",Joey berlalu ke dapur

"makcik,anak saya lapar kot.saya nak susukan dia dulu ye",lantas Maya memberikan bayi tersebut kepada perempuan tersebut.

"jangan panggil makcik,panggil ibu.tinggal kat mana ni nak?nama ape?",tanya Maya

"taman mawar ibu.nama saya Izzah Hanim,panggil Hanim je",

Maya memandang wajah Hanim,cantik orangnya.tetapi kisah hidupnya Maya dapat menganggap.kedatangan Hanim dialu-alukan di rumah itu.

"ibu,boleh tak Hanim dan anak tinggal kat sini dua tiga hari? Hanim takut nak balik",

"andai kata parents Hanim tak dapat accept,datang duduk dengan ibu ye nak.Hanim kerja ke belajar?"

"Hanim study dan kerja.bila kenal ayah baby ni,Hanim berhenti belajar dan kerja kat hotel.pembantu chef",

"kenapa quit study,sayang je.takpe,nanti ada masa sambung balik.study tu penting.umur berapa ni?"

"19 ibu..",wajahnya ditundukkan.

"la,Joey 20.."

"meh makan-makan,lapar ni.lewat kita makan hari ni",

Hanim meletakkan bayi tersebut diatas sofa empuk dan ke meja makan.mereka menikmati makan awal pagi.terasa janggal bagaikan waktu bersahur tetapi kerana perut lapar,semuanya dibiasakan.selepas makan Joey membawa Hanim ke bilik tamu.

"awak berehatlah,ni bilik awak.awak tak kisahkan saya bagi bilik bawah?sebab dekat dengan dapur,nanti baby nak susu senang",

"tak kisah awak,ni pun dah lebih dari bagus.selamat malam",pintu ditutup


***

Maya kelihatan begitu ceria sekali dengan kehadiran Hanim.sudah dua minggu Hanim disini bersama anaknya.sudah lama Maya inginkan suasana rumah yang sepi itu bertukar riuh.

"Akif sayang,meh kat nenek ni",ibu mengambil bayi yang diberi nama Akif dari Hanim.dikucup berkali-kali wajah si kecil. Akif pula sudah rapat dengan Joey.

sejak kehadiran mereka dirumah,Joey kurang keluar malam mahupun waktu siang.dia lebih suka menghabiskan masa dirumah bersama mereka.

"USB,lama betul kau tak contact aku",detik hati Joey.

kali terakhir USB menelefon Joey adalah ketika Joey berada di dalam kelab malam.selepas talian terputus,USB menghilang begitu sahaja.tiba-tiba hati Joey tidak senang.

"ibu,lepas Asar nanti Joey nak ke rumah USB.lama dah tak jumpa dia.boleh kan?",

"boleh je,bawak la Hanim ni sekali.jalan-jalan",

"eh tak pe la ibu,Hanim lebih suka temankan ibu di rumah.ibu,makan malam nanti nak Hanim masak ape?"

"nasib baik la Hanim ada kan..rajinnya anak ibu nak masak,ikutlah janji sedap",jawab ibu

"ala ibu,dah memang sedap pun.nama pun pembantu tukang masak..mesti la sedap..",usik Joey

selepas Asar,Joey ke rumah USB.apabila sampai di sana Joey berjumpa dengan tukang kebun USB untuk bertanyakan sama ada USB ada mahupun tidak.kedatangannya pada hari itu tidak sia-sia kerana sememangnya USB ada di rumah.

"masuk la Joey.naik kat atas,USB kat atas dalam bilik dia",jemput Puan Aisyah iaitu mama USB

"USB! kenapa ni?!",

Joey terkejut melihat tangan USB berbalut dan ada kesan luka di dahi dan lengan.USB yang baring di katil segera bangun.

"maaf la tak call kau.aku pun tak bagi mama aku beritahu kau. aku baru je semalam keluar hospital,tiga hari lepas baru sedar. aku kena rompak masa kat parking kereta malam kau pergi kelab",

"patut la kau call aku malam tu...aku tak dengar.maaf!",

"takpe,hp aku pun kena rompak jugak",

"dah lah,baring.rehat je.kesian aku tengok..nak study tak lama lagi dah ni,cepat-cepat la sembuh",

"so,ape cite sekarang",tanya USB sambil membetulkan posisi

Joey menceritakan apa yang berlaku kepada USB.setiap perkara tidak lebih dan tidak kurang dia ceritakan.dia mahu USB tahu semuanya.

"wah,ibu dah ada anak baru dan cucu segera la sekarang ni",

"ye,kedatangan mereka macam satu rahmat",senyum Joey terukir

***

"ibu,Hanim nak kerja. Hanim segan la duduk kat sini tanpa bayar.lagipun Hanim nak kerja sebab nanti Hanim nak cuba balik rumah parents",

"ibu tak berkira pun sayang,ibu suka Hanim dan Akif kat sini.lagipun Hanim nak kerja kat mana? apa skill Hanim ada?",

"Hanim akan cuba cari kerja ape pun ibu,asal boleh tanggung Akif. Hanim mahir komputer,Hanim mahir bahasa English,Arab dan Mandarin. dan Hanim boleh memasak",Hanim tersenyum

"pandai menjahit?sulaman?manik?",tanya ibu

"pandai menjahit manik,tapi sulaman tu tak",

"esok ikut ibu,kalau sudi Hanim kerja je kat butik ibu",

"tapi ibu....Hanim...",

"Akif nak duduk dengan babah kan?",sambil mencium wajah si kecil. lalu si kecik merengek

"haa tengok dia kata nak,so Hanim kena kerja dengan ibu",

"sejak bila anak ibu jadi babah pulak ni?",

"sejak tadi ibu",dikerdipkan matanya kepada ibu. Hanim tersenyum lalu mengangguk setuju.

"tapi ada syaratnya ibu",

"apa Hanim?",

"ibu kena layan Hanim macam pekerja yang lain,gaji pun kena sama macam yang lain dan kalau salah ibu kena marah Hanim.haa satu lagi nanti dah stabil,ibu izinkan Hanim menyewa rumah kat luar boleh?please...",

"ok boleh tapi ada syarat jugak",

"ibu pun pakai syarat....",kata Joey

"rumah parents Hanim tak jauh dari sini kan.so kalau nak cari rumah,kena cari yang tengah-tengah supaya senang nak balik rumah parents dan bila pagi nak pergi kerja,hantar Akif kat sini.boleh?"...

Hanim senyap seketika,dipandang wajah ibu dan Joey..

"boleh..",senyuman mereka semua terukir. Joey lega,sekurang-kurangnya ibu ada yang teman jika baba dan dia tiada dirumah nanti.

deringan telefon rumah berbunyi nyaring,lalu dijawab.

"Joey,aku ni.kau ada dapat surat tak? aku dapat tawaran kat University of Michigan di Ann Arbor!!",kedengaran suara USB yang girang gembira.

"nanti aku call kau,aku tak tengok lagi kat luar",ganggang telefon diletak lalu dia berlari keluar ke peti surat.

"ibu!",

"kuatnya suara...terkejut ibu.ada ape sayang?"

"Dublin City University!"sambil melambai-lambaikan surat tawaran.


"Jangan risau Akif,nasibmu terbela",detik hati Joey