Thursday, November 3, 2011

Pemberitahuan

Assalamualaikum
Bismillah..
Puji dan syukur ke hadrat Illahi aku panjatkan.





Aku rasa kisah Joey masih panjang,dan aku pun tak pasti macam mana kisah Joey akan berakhir. Jadi aku noktahkan kisah tu setakat ini dahulu. Ada jodoh lagi dengan kisah ni,maka akan bertambahlah entry pasal Joey. Jika takda,maka habislah setakat ni. Terima kasih kepada mana-mana bloggers yang sudi membaca. Nantikan blog baru yang aku akan kasi link kat sini. Yang mana rasa nak singgah lagi tu,singgah lah. Mana tahu,aku tambah ke entry ni.

Yang baik semuanya datang dari Allah S.W.T dan segala yang buruk dan lemah datang dari diri aku sendiri. Sama-samalah kita perbaiki diri kita dalam mencari redha-Nya.

Assalamualaikum.




Wednesday, November 2, 2011

T.I.G.A P.U.L.U.H L.A.P.A.N


“Joey..Joey bangun lah”, USB menggongcang kuat bahu Joey yang sedang nyenyak tidur. “emm..aku mengantuk la,kejap lagi la aku bangun.awal lagi kan”,jawab Joey malas.
“masya-Allah..bangun Joey. Ayah Alia meninggal !”,suara USB dikeraskan. Mata Joey spontan terbuka,dia masih tidak bangun dari pembaringan. Mata ditutup kembali,nafas ditarik lantas terbayang seraut wajah yang berkedut di katil. Terbayang dahi berkerut itu di cium dan kepala itu diusap. Joey diam tanpa berkata apa, di dalam hati dia memanjatkan doa untuk arwah. “Joey..ikut kau lah”,kata USB lalu berllau pergi. Daun pintu bilik Joey ditutup, agak kuat bunyinya.

Setiap kali terdengar tentang kematian sesiapapun Joey akan berkelakuan sebegini. Tiba-tiba dirasakan badannya mencucuk-cucuk dan kakinya lemah untuk berjalan. Mata dibuka kembali,Joey melihat ke dinding biliknya. Dinding direnung tajam,Joey merasakan dinding tersebut semakin mendekati dan menghimpitnya. Dadanya sesak tiba-tiba lalu dia bangun dan duduk diatas katil. Perasaan itu menakutkan tapi apapun daya untuk menghalang, setiap orang pasti menghadapinya.
Joey bangun lalu tuala di hanger dicapai, dia berlalu ke bilik mandi untuk mandi. Setelah siap dia membuka pintu biliknya lalu dijenguk ke luar. Iera sedang memandikan si kembar dan USB di ruang tamu. Kemudian mata mereka melihat Joey , “tahlil dan solat jenazah ghaib?”, tanya Joey dan dibalas anggukkan daripada mereka.

***
“surat apa tu Joey?”, tanya USB yang dari tadi barangkali memerhati Joey yang sedang berdiri sambil membaca supucuk surat. “surat tawaran kerja”, jawab Joey ringkas sambil memandang USB bersahaja. Dicapai mug berisi air di atas almari dan Joey duduk di ruang tamu. Matanya tak lepas memandang lagi surat tersebut, “mimpi ke ape ni..”, detik hati Joey. Dipandang jam didinding, dipandang kearah kaca televisyen yang sedang rancak mempertontonkan acara aksi stunt di Amerika Syarikat. Lalu matanya beralih kepada lengannya, cuba mencari helaian bulu roma lalu ditarik, “ouch!!!”, kesemua mata di dalam rumah tersebut memandang Joey. Joey senyum “err dapat kerja kat UK..”, kata Joey sambil menggaru kening yang lebat seakan Shin-Chan.

“biar betol derr…bak aku tengok”, lalu surat ditangan diberikan kepada USB. Mata Joey memandang USB lalu USB mengangkat muka dan mengangguk kepada ahli rumah yang lain. “bila berangkat ?”, tanya ibu, “lagi 3 hari..”, jawab Joey malas. Riak wajah ibu berubah, Joey dapat rasakan dia berat hati untuk melepaskan Joey pergi.  “so kena packing and beli barang-barang.. nanti buat solat hajat sikit ok”, tiba-tiba Iera bersuara untuk mengubah suasana.

***
Hampir 14 jam berada di dalam kapal terbang, terasa kebas seluruh kaki kini hanya tunggu masa sahaja Joey melangkah turun untuk memijak tanah dan menghidu bau asap kenderaan!

“akhirnya udah sampei…”, kedengaran suara wanita Indonesia dari tempat duduk di hadapan Joey. Lalu Joey bangun dan  memakai jaket luar, dan Joey bangun dan keluar dari badan pesawat. Sesampai di ruang ketibaan, Joey melihat keadaan sekeliling sambil memerhati kemungkinan ada yang mengenalinya. Kelihatan dari tepi ruang ketibaan beberapa artis lelaki sedang melayan para peminat, Joey hanya melihat . Dari Malaysia hinggalah ke London, gelombang K-Pop masih lagi mengganas. Tetapi yang lainnya di London ini, bukan mat saleh atau minah saleh yang menunggu ketibaan artis tersebut tetapi pelajar Melayu dan barangkali mereka yang dating berhijrah kesini. Joey tersenyum melihat gelagat mereka.

Mata Joey tertarik dengan banner yang panjang dan ada dua orang lelaki berdiri untuk memegang banner tersebut. Yang menarik tertarik adalah di banner tersebut ditulis namanya, Joey melangkah kearah dua lelaki lingkungan 30an dan 40an tersebut dan melemparkan senyuman. Seorang daripada lelaki terbabit berjalan mendapatkan Joey, “Mr.Joey?”,tanya lelaki tersebut dan Joey hanya tersenyum dan mengganguk. Bagasi bertukar tangan, mereka cepat-cepat membawa Joey ke kereta tanpa banyak bercakap. Tingkah laku mereka seolah-olah “control”, Joey hanya memerhati. Di dalam Limo, seorang lelaki berumur 30an duduk berhadapan dengan Joey dan seorang lagi duduk di sebelahnya.

“your name?”, tanya Joey dan mereka mengangkat kepala “who?”, soalan dibalas soalan..”both of you”,jawab Joey ringkas sambil memerhati suasana malam. “my name is Steve and this is my friend Ashley”, kata mereka lalu Joey menghulurkan tangan tanda perkenalan dan disambut mesra oleh mereka. Joey faham kerana tidak semua orang yang berpangkat tinggi akan melayan orang bawahan sebegitu rupa di sini. Tetapi bagi Joey dia tiada hak untuk membezakan taraf , semuanya akan dilayan sama rata. Tidak lama selepas itu Limo yang dinaiki berhenti di Hotel Paragon , dan Joey disambut mesra oleh seorang lelaki awal 20an bernama Akmal.

“Tuan, malam ni tuan bermalam di hotel boleh?”, tanya Akmal. “kenapa? Rumah belum diuruskan lagi ke?”,balas Joey dengan persoalan. Dia malas untuk bermalam di hotel, dia fikir malam ini dia sudah boleh untuk membiasakan diri dengan suasana di rumah. “boleh tu boleh tapi masalahnya maid takde kat rumah. Malam sikit baru sampai so takde la yang nak masakkan untuk tuan nanti”, alasan yang diberikan oleh Akmal membuatkan Joey sedikit tersenyum “bawa saya balik rumah je”, lalu Joey masuk semula di dalam Limo tetapi Steve dan Ashley tidak mengikut kerana tugas mereka selesai sudah. Akmal masuk ke dalam Limo dan menuju ke rumah yang bakal Joey duduki.

“memang tuan mintak ke nak kerja sini? Kenapa tak mintak Amerika ke, lagi lumayan”,tanya Akmal yang akan menguruskan hal rumah untuknya. “bukan nak pasal lumayan ke tak,nak pengalaman je ni. Rumah tu area mana?”,tanya Joey ringkas. “Edgbaston”,balas Akmal ringkas sambil tersenyum. “erm..not bad..”, detik hati Joey.

Kurang 30 minit Joey sampai ke rumah tersebut, cantik dan mewah. Kelihatan jiran sebelah rumahnya sedang melayan karenah anak-anak kecil, Joey hanya senyum. “kenapa pilih kat sini?”, tanya Joey kepada Akmal, “mewah,mesra,selamat dan privacy terjaga. Kenapa? Tuan tak suka ke?”, “saya ok je semua..”, bagasi ditarik masuk ke dalam rumah dan Joey melihat sekeliling. Simple dan cantik,tenang tapi sangat sesuai untuk yang sudah berkeluarga. “ehh Akmal,berapa bilik ni?”, tanya Joey. “tak banyak tuan,10 bilik je. Tapi semua lengkap la, gym pun ada. Ada satu bilik tu memang saya suruh kosongkan so tuan boleh buat bilik untuk solat. Kolam kat tingkat 2 yang lain-lain tengok lah, kalau apa tak puas hati boleh call saya terus kita tukar rumah lain”, jelas Akmal panjang lebar dan hanya dibalas oleh senyuman Joey. “tuan saya mintak diri dulu, lagi satu kereta tuan dan kereta syarikat ada kat basement garage. Driver datang jemput pukul 9 pagi esok dan yang lain tuan boleh tanya bos tuan la”, kata Akmal sambil meletakkan anak kunci di atas almari lalu berlalu pergi.

***
Mata hampir tertutup lantas Joey terdengar kunci pintu dibuka dan Joey masih tidak berganjak, dia tetap duduk di kerusi berhadapan dengan televisyen menantikan gerangan itu menampakkan muka. Bunyi selipar makin jelas, Joey hanya memandang kearah tangga dan kelihatan seorang gadis lingkungan belasan atau puluhan tahun. Gadis tersebut memandang Joey, “sorry..”, hanya sepatah kata dan dia cepat-cepat masuk ke satu bilik berhampiran dengan dapur. “muda betul maid aku..boleh buat bini”, kata Joey dalam hati.

Selang beberapa minit Akmal menelefon Joey untuk bertanya perhal rumah , “awat saya punya maid muda sangat?umur berapa tu?”,tanya Joey sambil diketawakan oleh Akmal. “lah tuan,orang semua nak muda,bergetah tu lagi.. lagipun saya dengar kata daripada maid lain dia memang nak kerja dengan Malaysian. Selera Melayu kot tuan..”,ketawa Akmal makin rancak “lagi satu tuan,dia boleh cakap Malay cuma pelat lah, dia ambil Bahasa Melayu as foreign language kat uni dia”,jelas Akmal. “masih belajar..”, detik hati Joey “yelah..nanti saya call balik. Ada hal”,kata Joey sebaik sahaja melihat gadis tersebut keluar dengan berpakaian maid. “have fun tuan..”, kata Akmal sambil ketawa lalu talian diputuskan.
Kedudukan gadis tersebut serba tak kena, mukanya cemas.  Dia mula bercakap dengan laju dan tidak jelas, “just be calm and talk slowly. I am not going to eat you, why so scared?seat?” tegur Joey dan gadis tersebut duduk dan mula berbicara. Sangat petah tetapi dia lebih kepada loghat Jerman “adeii,harus ke aku belajar loghat tinggi Jerman ni…”,kata hati kecil Joey. Melalui cerita gadis tersebut dia takut selepas mendengar cerita daripada kawan-kawannya yang mengatakan majikan mengambil kesempatan terhadap pembantu rumah. Dilayan seperti wanita simpanan , walaupun Joey mengatakan bahawa Joey seorang Muslim tetapi dia tetap takut kerana banyak kawan-kawannya yang mempunyai hubungan intim yang boleh diertikan dengan wanita simpanan dengan majikan Muslim. Rambut sama hitam,hati lain-lain..

“you are not comfortable with “that” clothes right? so, change..”, arah Joey lalu gadis tersebut berlalu pergi.  Joey terpaksa mengatur ayat untuk bercakap dengan gadis tersebut kerana gadis tersebut menyuruh Joey berkomunikasi dalam bahasa “ringan”. “bahasa mana ni..karang aku keluarkan loghat Utara,tercengang pulak dia..”,kata Joey perlahan. Ditangannya terdapat sekeping kertas latar belakang gadis terbabit, dia faham mungkin gadis terbabit terlampau fasih bahasa Jerman dan kurang dalam bahasa “mat saleh” .Kepala disandarkan ke sofa, matanya tewas.

***
Tepat jam 3 petang Joey mendapat kebenaran untuk pulang awal,rasa tidak sihat. Mungkin cuaca barangkali, mendapat seorang bos sebaik Jason membuatkan kerjanya bertambah senang dan tiada sebarang masalah. Setibanya Joey di luar bangunan syarikat, pemandu syarikat sudah membukakan pintu untuknya. Perjalanan dari pejabat ke rumah mengambil masa kurang dari setengah jam jika bukan pada waktu kemuncak. Setiba di rumah, pintu di kunci dan Joey naik ke tingkat atas untuk ke bilik. Bau makanan yang sangat menggoda membuatkan langkahnya dipanjangkan ke dapur. Kelihatan pembantu rumah sedang mencedok makanan ke dalam pinggan, “ape benda tu…”,tanya Joey dalam hati. Gadis tersenut memandang Joey dengan senyuman “Koithio”, “owhh kuew tiaw..”,balas Joey ringkas. Koithio adalah ejaan Kannada. Harapannya untuk makan nasi meleset, dia menuju ke meja dan duduk di tempat gadis tersebut meletakkan makanan lalu gadis tersebut berlalu , “u..lunch with me?”,kening diangkat dan pada awalnya gadis tersebut enggan dan setelah diajak beberapa kali gadis tersebut akur.

“your name miss?”, tanya Joey

“Janice. But in foreign language class, my name Aisya”, Joey hanya tersenyum mendengar nama tersebut.

“siap nickname bagai”, detik hati Joey.

“ermm Aisya ,what do you mean by minor language? you asked me to communicate with you in a minor language right?”, Joey cuba mengingatkan gadis tersebut dengan permintaannya semalam.

“I’m not good in English. Ich hoffe, sie werden verstehen”,

Joey faham,dan pada pemerhatian Joey kemungkinan Aisya datang dari kawasan perkampungan sekitar Jerman. “why u choose malay language as one of your subject in foreign language class?”,tanya Joey.
“interesting language and easy to understand”,jawab Aisya ringkas.

“Aisya, lain kali untuk lunch bagi saya masak ok? Awak masak untuk makan malam je”,Joey bertutur dalam bahasa Melayu. Test…

“lunch..u? and dinner ….me? But why?”,tanya Aisya.

“lunch saya selalu makan nasi”,jelas Joey. “nasi?”, tanya Aisya kembali. “nasi..rice..”, jelas Joey lalu diangguk oleh Aisya.

Setelah siap makan Joey bangun dan mengemas meja tersebut manakala Aisya segera ke sinki untuk membasuh pinggan mangkuk yang telah digunakan, “let me wash the dishes”,ujar Joey lalu Aisya menuju ke meja kering. “sir, can you teach me Malay language?”,tanya Aisya ringkas.

“eheemm..but how and why?”,soalan dikembalikan.

“I want to be more fluent, and learn more words. Soon there will be test for the students. Sir, u can talk to me in Malay language. But don’t use the language of certain states. Please….”,kata Aisya sambil membuat muka sepuluh sen. “baru aku nak guna loghat utara atau Kelantan tadi”,kata hati Joey.

“nah lap..”, Joey menghulurkan pinggan kepada Aisya. Gadis tersebut angkat kening,Joey menerangkan melalui perlakuan. “owh…”, kata Aisya lembut.

“kelas bermula…”, detik hati Joey sambil senyuman terukir.

***
“mana maid kau Joey?”,tanya Razif yang merupakan seorang jurutera dan juga jirannya.

“kelas kot,aku dah pesan kalau dia taknak balik takpe. Biasalah Zif,budak-budak tengah belajar lagi. Silap jugak dia ambik kerja maid, selalunya maid full-time”,jelas Joey

“yelah kau full-time, tiap malam “jalan” ke? Senak betul”,Razif ketawa kecil. “ehh tak baik kau..aku sentuh pun tidak la. Aku ni cikgu BM dia tau..haa jangan main-main”,kata Joey sambil menghulurkan mug air kepada Razif. Razif hanya senyum dan angguk.

“solat jumaat sekali lah kita ye, aku pun tak biasa lagi lah kawasan ni”,pinta Joey

“kau jangan risau,kawasan ni ramai muslim. Masjid atau surau tu dapat la 5 atau 6 saf. Kalau kau jalan belah blok belakang sana,kau jangan terkejut kalau ada mat saleh tegur kau dalam bahasa Melayu je. Takde masalah lah kawasan ni, dah la kawasan “bersih”. Ditanggung beres”,kata Razif. Joey hanya senyum,dia memang berpuas hati sepanjang berada disini.

Malam makin menunjukkan kegelapan, terasa sunyi sekali. Langsung tiada bunyi kanak-kanak riang bermain di laman seperti petang-petang. Laptop yang dari tadi dibuka lantas diambil, sambil melihat Aisya berada di dapur untuk menyediakan makan malam kerana pada hari itu Joey terasa amat malas untuk memasak.

Kelihatan Alia online, ruang chat ditekan dan dia menegur Alia. Seakan memberikan report dan aduan kepada Alia yang sedang meluangkan masa bersama Makcik Rozana iaitu mamanya.
“adhek tak reti masak nasi….”, panggilan adhek diberikan kepada Aisya.
“ala ye ke…esok mama nak masak tomyam, makan dengan nasi…”, Alia seakan sengaja membuatkan Joey lapar. “ahh tak kira,esok aku kena masak!”, detik hati Joey.

***
Waktu hujung minggu sebegini, Joey tidak tahu mahu diluangkan untuk apa. “jog sudah..sarapan sudah..baju pun dah siap keringkan..”,rungut Joey perlahan.  Nak ke rumah kawan-kawannya, Joey pula malas. Malas nak kacau hujung minggu mereka.

“abang..tetamu”, kata Aisya yang kelihatan masih cuba mengatur ayat. Sejak Joey memanggilnya “adhek”, Aisya terus memanggilnya “abang” tetapi kedengaran seakan “abhunk”. Joey bangun dan naik ke tingkat atas kerana tadi Joey berada di basement, meninjau keadaan keretanya. “sape pulak datang ni”,rungut Joey. Kelihatan seorang perempuan berjubah moden sedang membelakangi Joey.

“assalamualaikum..”,tegur Joey

“waalaikummusalam..”,jawab perempuan tersebut.

“laa…Saf,ingatkan sape tadi. Ada ape?”,Safiyya yang merupakan kawan lamanya ketika sedang belajar dahulu.

“ni..paprik campur. Suka kan paprik? Masak banyak tadi, tu yang bawa kat sini.”, lalu bekas makanan tersebut diletakkan di atas meja.

“thanks Saf, boleh buat lunch ni. Duduk la dulu. Adik,buatkan air untuk tetamu kita”,

“awak bercakap dengan pembantu rumah in Malay? Dia faham ke?”,tanya Safiyya

“tengah belajar,kalau ada air untuk awak nanti maksudnya dia faham. Eh rumah awak area mana?”,tanya Joey

“block belakang, jemput la ke rumah. Mommy saya ada, datang melawat. Lagipun bulan ni saya tak sibuk sangat”,

“dah 2 kerja,mana tak sibuknya”, ujar Joey kepada Safiyya. “awak pun sama,kata orang”, balas Safiyya ringkas.

Joey meninggalkan Safiyya di ruang tamu dan Joey masuk ke bilik untuk menukar pakaian. Setibanya Joey di luar , kelihatan Safiyya sedang membuka laptop milik Joey. “ni bekas tunang awak kan?”, tanya Safiyya ketika melihat gambar Sara dan Joey hanya angguk. Dia tidak mahu berbicara panjang lebar tentang apa yang sudah lepas.

Deringan telefon mematikan perbualan antara Joey dan Saffiya, “assalamualaikum”,Adlin di talian memulakan bicara. Adlin adalah teman sepejabat Joey, berasal dari Brunei tetapi sudah hampir 6 tahun menetap di United Kingdom. “waalaikummusalam..ada ape?” ,tanya Joey ringkas.

“ada kat rumah tak? Kitorang nak pergi mall. Nak ikut?”, tanya Adlin

“kitorang tu siapa?”,

“aku,Jason dan Mill. Kalau nak,kami datang jemput ni”,
Joey memandang Safiyya yang sedang asyik menghadap skrin laptop, “nak..aku bersiap jap”,ujar Joey lalu talian dimatikan.

“kemana Joey?”, tanya Safiyya ketika Joey sedang memakai jaket

“keluar dengan kawan sepejabat. Awak duduk la dulu,tapi saya tak pasti bila saya balik”,

“siapa?”, tanya Safiyya kembali. “Adlin”, jawab Joey ringkas.

“owh dia tu..”,kata Safiyya sambil mencebik. Joey melihat dan terus berlalu, dia tidak tahu apa masalah antara Safiyya dan Adlin kerana Joey baru sahaja berpindah kesini dan mereka pula sudah lama.

***
Entah apa yang perlu dibuat, semua kerja di lab sudah pun selesai. Joey mundar-mandir di dalam pejabat sendiri. Selepas itu Adlin masuk , “sakit perut?”, tanya Adlin sambil buat muka serius. “tak lah, boring..”, jawab Joey mudah lalu dia duduk di kerusi berhadapan dengan Adlin yang sedang tekun membaca majalah.
“nak kerja?”, tanya Adlin tiba-tiba. Joey hanya angguk, “tapi jangan la kau mengadu kat Jason pulak. Pandai sketch ? idea bernas? Kreatif?”, tanya Adlin bertubi-tubi. Joey mengangguk lagi, “perasan!”, cebik Adlin lalu Joey naikkan kening tanda pelik. “aku tak pernah la jumpa orang yang suka puji diri sendiri macam kau ni Joey”, kata Adlin sambil ketawa kecil. “kau akan puji aku?”, tanya Joey kepada Adlin, lalu Adlin geleng. “so, aku perlukan pujian dalam kerja. Bagi aku semangat.. kalau aku pun macam kau, yang tak suka dipuji dan memuji. Maksudnya takda la nama aku dalam senarai naik pangkat kan?”, Joey gelak.

“hello…kau nak cakap kau boss aku ke? Sorry sikit, Jason still our boss. Kau dan aku sama pangkat je, berlainan department je..”, Adlin memandang Joey yang masih senyum, “yelah…Cuma kau lagi high la dari aku..”, jawab Adlin mengalah lalu dijelirkan sedikit lidah dan membuntangkan mata, “errk! Silly face..”, kata Joey.

“kerja ape kau nak bagi aku?”, tanya Joey

“tolong aku bahagian promotion, banner besar nak kena tukar tapi design entah macam mana lagi. Macam-macam lah kalau dah bahagian marketing ni”, ujar Adlin. Joey hanya angguk, “set!”, kata Joey sepatah. Adlin hanya mengerdipkan sebelah mata, “nak aku kata cun ke? Yelah memang kau cun…”, kata Joey kepada Adlin yang sememangnya cantik. Sejurus habis ayat, majalah hampir 300 muka surat melayang kearah Joey. “aduhh!”, Joey gosok dada. “tak alert atau mesej tak sampai ke otak?”, tanya Adlin yang berlalu ke pintu dan menunjukkan sign supaya masuk ke biliknya. Joey buat “donno” saja.



Taip tanpa rasa sebab banyak yang dah lupa. Apepun terima kasih sudi luangkan masa untuk baca.
Typo dan ayat belit-belit macam biasa
Tanpa format




ihsan pak Google